Administrativa Joea Bidena počítá se stavbou velkých solárních parků na federální půdě, kde v minulosti probíhaly testy jaderných zbraní. Konkrétně se jedná o území ve státě Idaho.

Demokratický prezident Joe Biden, který bude v listopadových volbách usilovat o prodloužení mandátu o další čtyři roky, už po zvolení v roce 2020 slíbil, že americká energetika přestane po roce 2030 využívat fosilní zdroje. Naopak bude podporovat výstavbu nejen nových jaderných elektráren, ale také obnovitelných zdrojů.

Nyní se otevírá možnost stavby obřích solárních parků na federální půdě ve státě Idaho, kterou vlastní americké ministerstvo energetiky. Jedná se o pozemky areálu Idaho National Laboratory (INL), kde se od 50. let minulého století testovaly různé typy jaderných reaktorů, včetně prototypu prvního jaderného rektoru pro ponorku na světě. Celý areál v poušti má rozlohu 2310 kilometrů čtverečních.

Výstavbu rozsáhlých fotovoltaických systémů mají zajistit společnosti NorthRenew Energy Partners a Spitfire poté, co bylo území, na kterém probíhaly jaderné testy pro civilní i vojenské účely, vyčištěno od zbytků štěpných materiálů. Kromě solárních parků mají v poušti vzniknout i obří bateriová úložiště energie. Další obnovitelné zdroje elektřiny se mají postupně stavět také na federální půdě ve státech Nové Mexiko, Nevada, Washington a Jižní Karolína.

Americké ministerstvo energetiky počítá s tím, že na pozemcích ve státě Idaho vznikne největší solární park v zemi. „Chceme transformovat území, které jsme po desítky let využívali pro vývoj naší jaderné bezpečnosti ve spolupráci s indiánskými kmeny a partnery v soukromém sektoru,“ uvedla americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová.

Granholmová zdůraznila, že federální území v několika amerických státech, která během studené války sloužila také k testování jaderných zbraní, budou nyní přispívat k produkci zelené energie a k „záchraně planety“.

Americká vláda a její úřady jsou největším odběratelem elektřiny ve Spojených státech. Podporou udržitelných projektů chce Bidenova administrativa podpořit americkou ekonomiku a průmysl, který vyrábí obnovitelné zdroje, uvedl Andrew Mayock, šéf pro udržitelnost v Radě Bílého domu pro ochranu životního prostředí.

V areálu Idaho National Laboratory má vzniknout solární elektrárna o instalovaném výkonu 400 megawattů, jež by měla zajistit elektřinu až pro sedmdesát tisíc domácností. Společnost NorthRenew počítá také s výstavbou bateriového úložiště s výkonem až 300 megawattů.