Dobrý den, milí kolegové, přátelé udržitelného rozvoje,

dovolte mi Vás tímto informovat o nadcházejícím Fóru udržitelného rozvoje 2024, které se uskuteční ve čtvrtek 19. září od 10:00 do 16:00 v prostorách nové budovy Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Jinonicích, U Kříže 8, 158 00 Praha 5.

Fórum udržitelného rozvoje je tradiční akcí Rady vlády pro udržitelný rozvoj, kterou organizuje oddělení udržitelného rozvoje Ministerstva životního prostředí. Fórum je tento rok součástí Evropského týdne udržitelného rozvoje, který probíhá tradičně každý rok od 18. září do 8. října. Zapojit se prostřednictvím organizace vlastní akce může každý, více informací naleznete na https://www.tydenudrzitelnosti.cz/.

Podoba světa, jak ho známe, se nám mění přímo před očima. Vyvstává před námi tak otázka, jak skloubit překotný digitální vývoj, opatření nutná pro zmírnění klimatické změny, a přitom všem předejít negativním dopadům a na nikoho nezapomenout. Fórum udržitelného rozvoje se letos zaměří na prosazování udržitelných praktik a digitálních inovací a jejich dopady na společnost. Neptáme se, kdy je třeba konat, ptáme se jak rychle.

Letošní Fórum nese podtitul „Přeměna politik – zelená, spravedlivá, nevyhnutelná?“ Budeme zde s našimi hosty diskutovat témata spojená s ekologickou, spravedlivou a digitální transformací, tedy nový směr politik, který se týká každého z nás, byť jinými způsoby. Dopoledne Vás přivítá Romina Boarini, ředitelka Centra OECD pro kvalitu života. Poté dáme v panelové debatě slovo expertům ze státní správy, nezisku, akademie a byznysu. Odpoledne dostanete příležitost vy, návštěvníci, na tematických workshopech.