Polovina největších měst světa leží na pobřeží moří a oceánů. Jejich zvyšující se hladina ohrožuje kvůli globálnímu oteplování jejich existenci. Uvedl to dnes ve svém vystoupení v Praze na „Fóru udržitelného rozvoje 2019“ Jeffrey D. Sachs, světově známý profesor ekonomie z Columbia University, expert na udržitelný rozvoj, odborný poradce OSN.

Fórum pořádá Rada vlády pro udržitelný rozvoj pořádá ve spolupráci s dalšími subjekty. Letošní ročník je zaměřený na společenské dopady nastupujících technologií a jejich využití v praxi. I tímto tématem se zabývá Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj Czech BCSD, sesterská organizace České manažerské asociace ČMA, jejíž zástupci se Fóra aktivně zúčastnili.

Jeffrey David Sachs (* 5. listopadu 1954, Detroit, USA) je význačný americký ekonom. Zaměřuje se na hospodářský růst, udržitelnost životního prostředí, oddlužení rozvojových zemí, redukce chudoby či globalizaci. Sachs se proslavil jako poradce vlád po celém světě v ekonomických otázkách. Je ředitelem Earth Institute při Columbia University a speciálním poradcem generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna ohledně Rozvojových cílů tisíciletí.

Je autorem mnohých článků a knih. K jeho nejslavnějším knihám patří tituly The End of Poverty: Economic Possibilities for Our Time a Common Wealth: Economics for a Crowded Planet. Oba tituly se objevují na listu bestsellerů deníku The New York Times.

 

Česko dělá málo v boji proti změně klimatu, tvrdí uznávaný americký ekonom Sachs