Tým z Fakulty stavební podpořený Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT uspěl v úvodním kole a bude pokračovat v mezinárodní soutěži Solar Decathlon Europe 21.

Naši reprezentanti mají přibližně rok a půl na to, aby připravili a realizovali svou představu o bydlení pro studenty a mladé akademické pracovníky ve formě nástavby na budovy univerzitních kolejí. Musí přitom co nejlépe obstát v silné mezinárodní konkurenci dalších 17 týmů z Německa, Švédska, Dánska, Francie, Nizozemí, Španělska, Maďarska, Rumunska, Thajska a Tchaj-wanu.

Finále se bude konat v září 2021 v německém Wuppertalu na ploše tamějšího Solárního kampusu (https://sde21.eu). Soutěžit se bude v deseti disciplínách, které kromě architektonického a konstrukčního řešení zahrnují také kritéria proveditelnosti, energetické náročnosti, vnitřního komfortu, udržitelnosti a ekonomické dostupnosti.

Našim studentům držíme palce a přejeme jim, aby dosáhli podobného úspěchu jako jejich předchůdci v soutěži Solar Decathlon 2013. Ti se svým projektem AIR House zaujali porotu v Orange County Great Park v Kalifornii natolik, že obsadili v celkovém hodnocení 3. místo. Kromě toho získali první místo v kategorii Architektura a Energetická bilance, 2. místo v disciplíně Technické provedení a 3. místo v Atraktivitě pro trh, Komfortu a Teplé vodě.

 

Zdroj: www.uceeb.cz