Ve čtvrtém čísle našeho zpravodaje AEROCUT #004 se budeme věnovat době pokoronavirové. Pandemie Covid-19 se zatím nevzdává a dopady na letecký průmysl jsou dramatické. Prodeje letadel v některých měsících byly dokonce nulové a dopady na celý dodavatelský řetězec jsou tak často fatální. My však tomuto průmyslu i nadále věříme a chceme se podílet na jeho rozvoji, a to i v návaznosti na megatrendy jako Green Deal nebo Průmysl 4.0. I proto pokračujeme v certifikačním procesu normy AS9100, měníme většinu procesů a díky novému procesu vývoje vlastních produktů začínáme tvořit nový tým konstruktérů. Firmu chceme posunout od dodavatele obráběných dílů dle dodané dokumentace k vyšší přidané hodnotě, podílet se na vývoji nových řešení s našimi zákazníky až po výrobu vlastních produktů.

S přáním pevného zdraví!

Ing. Libor Witassek, MBA
CEO STROJCAR s.r.o.


VÁŠEŇ PRO ADITIVNÍ TECHNOLOGIE – SEGMENT 3D TISKU ROSTE A STROJCAR MUSÍ BÝT U TOHO!

Implementací průmyslového 3D tisku do naší technologické základny se rozšiřují možnosti nabídky řešení nejen pro naše partnery v průmyslu, ale i pro architekty a projektanty, pro neziskové organizace, pro výrobu lékařských modelů či rychlé prototypy pro chirurgy, ale rovněž a především pro vzdělávání. Kurz 3D tisku jsme v období pandemie zajistili samozřejmě on-line skrze Zoom.

Klíčem k budoucímu úspěchu jsou chytří a schopní lidé, proto chystáme i 3D tiskové aplikace pro vzdělávání našich budoucích zaměstnanců projekt “STROJCAR 3D LAB“, ve spolupráci s DC VISION. V době Covidu jsme nečekali s rukama za zády, ale otestovali jsme různé 3D tiskárny a vyrábíme první prototypy produktů, vycházející z naší konstrukce. V další fázi vyzkoušíme rovněž 3D tisk kompozitních materiálů a kovů.

ČESKÁ MANAŽERSKÁ ASOCIACE POŽADUJE NOVOU STRATEGII PO KORONAVIRU

Manažeři České manažerské asociace požadují strategii na dobu po koronaviru

Potenciál globalizace se vyčerpal, přichází období relokalizace ekonomických činností do autonomních a soběstačných regionů. Trendy a příspěvky manažerů ČMA včetně námětů Libora Witasska (DC VISION, STROJCAR) naleznete v článku na odkazu níže.

ODKAZ NA ČLÁNEK

INTERNÍ AUDIT DLE AS9100

V červnu 2020 jsme pokročili v redefinici procesů ve firmě a realizovali interní audit systému managementu kvality dle normy AS 9100 prostřednictvím externí firmy Certiso. Od 1.7.2020 tak realizujeme procesy podle nových směrnic a standardů. V návaznosti na tyto standardy začínáme rovněž využívat více ERP systému pro evidence výrobních norem, připravujeme efektivnější systém plánování výroby. Certifikační audit bude prováděn ve dvou krocích, první ve dnech 1.-2.října 2020 a závěrečná prověrka ve dnech 11.-13.listopadu 2020, a to společností Lloyd’s Register.

ROZŠIŘUJEME TÝM A BUDUJEME VLASTNÍ KONSTRUKCI

Dne 1.září 2020 rozšířil náš tým konstruktér mechatroniky Ing. Tomáš Wilček. Tomáš pracoval poslední 2 roky jako konstruktér a designér v rámci IdeaHub z.s. v Ostravě. Pracoval na desítkách projektů ve vývojovém centru, podílel se na optimalizaci a designu produktů, přípravě podkladů pro výrobu, pracoval s 3D tiskem a CNC laserovými technologiemi.

Nyní již pracujeme na našem prvním prototypovém výrobku pro naše zákazníky.

ORGANIZAČNÍ ZMĚNA – NOVÝ ŘEDITEL PROVOZU

Od září 2020 měníme systém řízení celého provozu, od přípravy výroby až po technickou kontrolu, balení a expedici.

Do pozice technicko – výrobního ředitele byl dne 1.září 2020 jmenován Ing. Zdeněk Žatecký. Zdeněk Žatecký přichází do firmy STROJCAR v souvislosti se změnami v řízení dle nových standardů EN 9100 pro letecký, kosmický a obranný průmysl, s několikaletými zkušenostmi z automobilového průmyslu, strojírenství a řízení výroby obecně.

KLM OTESTOVALY LÉTAJÍCÍ “VÉČKO”, CESTUJÍCÍ I NÁKLAD POLETÍ V KŘÍDLECH

První úspěšný testovací let má za sebou zmenšený model energeticky úsporného letadla budoucnosti, za kterým stojí aerolinky KLM a technická univerzita v Delftu. Cestující a zavazadla mají být v křídlech, ušetří tak pětinu paliva oproti Airbusu A350. Pro shlédnutí videa stačí kliknout na obrázek výše.