Na prvním poprázdninovém plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku přednesla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen tradiční projev o stavu Unie. V něm předsedkyně (či předseda) Evropské unie každoročně skládá účet poslancům Evropského parlamentu, shrnuje největší výzvy, kterým Unie za uplynulý rok čelila a naznačuje další směřování EU.

V letošním projevu se, podobně jako loni, předsedkyně von der Leyen věnovala průběhu a důsledkům pandemie Covid19. Zdůraznila, že pandemie bohužel není u konce a více než kdy dřív je nezbytné, aby jí Unie čelila sjednoceně a ocenila, že se podařilo urychleně schválit a implementovat program postcovidové obnovy. Vzhledem k tomu, že snaha o dosažení klimatické neutrality do roku 2050 a naplnění ambicí Zelené dohody pro Evropu jsou vlajkovou lodí současné Komise, se velká část projevu věnovala právě boji se změnou klimatu.

Ursula von der Leyen zdůraznila, že současná mladá generace je svědomitá a tlačí tvůrce politik k tomu, aby šli v řešení klimatické krize dál a rychleji. Události letošního léta jen vysvětlily proč: Byli jsme svědky povodní v Belgii a Německu, lesních požárů hořících od řeckých ostrovů až po kopce ve Francii a dalších pohrom. Zároveň vědecká komunita čím dál víc varuje, že změnu klimatu způsobuje člověk a je vážnější, než jsme se dosud domnívali. Zároveň ale zdůraznila, že je to právě člověk, kdo může podniknout kroky, které povedou jednak k boji se změnou klimatu a zároveň podpoří růst ekonomiky.

Například v Německu bylo v první polovině letošního roku registrováno více elektromobilů než dieselových vozů. Polsko je nyní největším vývozcem autobaterií a elektrobusů v EU. Ukazuje se tedy, že Zelená dohoda se stává skutečností. I proto Evropská komise navrhla snížit do roku 2030 emise nejméně o 55 % a letos v létě představila návrhy legislativy, která dosažení posílené ambice umožní (balík Fit for 55).

Zatímco detaily balíku jsou podle von der Leyen složité, cíl je však jednoduchý  stanovit cenu za znečištění; dekarbonizovat; mít chytřejší auta a čistší letadla. Zároveň se ale Komise snaží zajistit, aby vyšší ambice v oblasti klimatu byly spojeny s většími sociálními ambicemi. Musí jít o spravedlivý ekologický přechod. Proto Komise navrhla nový Sociální klimatický fond, který má řešit energetickou chudobu, jíž trpí takřka 34 milionů Evropanů.

Von der Leyen apelovala na Evropský parlament i členské státy, aby umožnily urychlené přijetí Fit for 55 a udržení společné ambice. Připomněla, že pokud jde o změnu klimatu a přírodní krizi, může Evropa udělat hodně a bude zároveň v tomto úsilí podporovat zbytek světa, protože Evropa bohužel nemůže tento boj zvládnout sama. V tomto ohledu bude podle předsedkyně klíčová Konference COP26 v Glasgow.

Zdroj: www.cez.cz