Nejvyšší správní soud (Council of State) v Belgii dne 11. října zrušil vydané stavební povolení pro výstavbu větrných turbín v provincii Limburg. Pět ze sedmi původně plánovaných turbín společnosti EDF Luminus v oblasti vřesovišť v lokalitě Maatheide je již v provozu.

Stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu na realizaci větrných turbín v této lokalitě podalo Sdružení pro ochranu ptáků (Vogelbescherming), a to s odůvodněním, že lokalita leží na migrační trase ptáků. Přestože sdružení vznášelo námitky během povolovacího procesu, udělilo v roce 2018 Vlámské ministerstvo životního prostředí stavební povolení. Argumenty proti výstavbě větrných turbín zamítly i místní úřady. Sdružení na ochranu ptáků následně podalo stížnost na Nejvyšší správní soud. Společnost EDF Luminus však na rozhodnutí soudu nečekala a opět ze sedmi původně plánovaných turbín postavila.

Budoucnost těchto turbín je nyní nejistá. Zástupci Sdružení na ochranu ptáků požadují okamžité odstavení turbín a jejich přesun na vhodnější místo.

Zdroj: www.cez.cz