Mezi zemědělci aktuálně rezonuje otázka, zda by Česká republika měla usilovat o potravinovou soběstačnost. Česká manažerská asociace proto oslovila předsedu Zemědělského svazu ČR Martina Pýchu, aby pojmenoval problémy zemědělské politiky a nastínil svou vizi k jejich odstranění.
„České zemědělství má problém, že produkuje velmi kvalitní surovinu s nízkou přidanou hodnotou. Tu pak exportujeme do zahraničí, protože je po ní poptávka. Máme dobré zemědělství, děláme to kvalitně a levně, ale neprodáváme finální výrobek, tedy potravinu,“ upozornil Martin Pýcha, podle kterého současný stav způsobuje nedostatečný podíl českých potravin na tuzemském trhu.
Potravinová soběstačnost je důležitý cíl, jehož zatím není v České republice dosaženo. Přitom představuje pojistku před možnými sociálními problémy, které se objevují v rozvojových zemích. „Během poslední krize v roce 2008 vyskočily ceny zemědělských surovin na světových trzích do takové míry, že se některé země dostaly do sociálních problémů. Třeba Arabské jaro začalo bouřemi kvůli vysokým cenám potravin. My jako bohatší část světa jsme si potraviny z rozvojových zemí koupit mohli, protože si můžeme dovolit zaplatit víc,“ vysvětlil Martin Pýcha.
Na potravinovou soběstačnost by se však mělo nahlížet celoevropsky. Stejně jako členové NATO musejí mít vlastní akceschopnou armádu, země Evropské unie by měly být připravené si v krizích pomoci samy.